کمیته رکن چهارم – تنوع زیاد حافظههای ذخیرهسازی اکسترنال در بازار انتخاب را گاه دشوار میکند. در این مقاله علاوهبر آشنایی با معیارهای خرید، با بهترین هاردهای اکسترنال موجود در بازار کشورمان آشنا خواهیم شد.
دنیای حافظه ذخیره سازی تغییرات زیادی در دههی اخیر بهخود دیده است؛ اما هارددیسکها هنوز با حفظ برتری قیمتی خود محبوبیت زیادی بهخصوص در بین کاربران عادی و علاقهمندان به ذخیرهسازی حجم زیاد اطلاعات دارند. هارددیسکها را میتوان به دو دستهی کلی اینترنال و اکسترنال تقسیم کرد:
- دستهی نخست درایوهایی هستند که در داخل لپتاپها و کامپیوترهای خانگی استفاده میشوند و برای ارتباط با سیستم مادر از درگاه SATA بهره میبرند.
- دستهی دوم نیز همانطورکه از نامش مشخص است، برای ذخیرهی اطلاعات خارج از کامپیوتر بهکار میروند و از درگاههایی نظیر USB و تاندربولت برای اتصال خود استفاده میکنند.
هارددیسکها هنوز اصلیترین حافظههای ذخیرهسازی در کامپیوترهای شخصی محسوب میشوند و باتوجهبه نسبت حجم به قیمت، گزینهی ایدئالی برای آرشیو اطلاعات و ایفای نقش مکمل محسوب میشوند. هارددیسکهای اکسترنال را نیز میتوان از نظر فرمفکتور و کاربردی به دو دستهی مهم اکسترنالهای معمولی و اکسترنالهای آرشیوی تقسیم کرد:
- دستهی اول هاردهای اکسترنال ابعاد نسبتا کوچکی دارند که عموما در دل خود درایوهای ۲٫۵ اینچی را جای دادهاند. این حافظهها عموما به منبع تغذیه خارجی نیازی ندارند و انرژی لازم را ازطریق درگاه USB دریافت میکنند. همچنین، بهراحتی قابل جابهجایی هستند و میتوان آنها را هر جایی بدون نیاز به برق استفاده کرد.
- دستهی دوم ابعاد بزرگتری دارند و بهگونهای طراحی میشوند که بتوانند بهصورت ایستاده روی میز قرار بگیرند و در ظرفیتهای چشمگیر برای آرشیو اطلاعات استفاده شوند. تقریبا تمام این نوع حافظهها بهدلیل استفاده از درایوهای بزرگتر ۳/۵ اینچی نیازمند اتصال به منبع برق خارجی هستند؛ بنابراین، بهدلیل ابعاد و وزنشان بهراحتیِ دستهی اول قابلحمل نیستند و گاه با چند نوع درگاه به کامپیوتر متصل میشوند.
در سالهای اخیر، حافظههای SSD اکسترنال نیز در سبد محصولات سازندگان دیده میشود که عموما سرعت خواندن و نوشتن در نمونههای معمولی آنها بهدلیل استفاده از درگاه USB کمتر SSDهای SATA مرسوم است. قیمت هر گیگابایت از این حافظههای اکسترنال تقریبا دو تا سه برابر هر گیگابایت از هارددیسک اکسترنال است و سرعت ترتیبی بین دو تا سه برابر آن را در بهترین حالت ارائه میکند.
در این مقاله، نمونههای شاخص چنین حافظههایی نیز معرفی خواهد شد. ناگفته نماند پیشازاین در مقالهی تفاوت هارددیسک و SSD، به ویژگیهای این دو نوع حافظه و انواع و نحوهی عملکردشان بهتفصیل اشاره کردهایم.
ظرفیت
مهمترین ویژگی هاردهای اکسترنال تنوع ظرفیتها و قیمت معقول هر گیگابایت از آن است. هاردهای اکسترنال یک و دو ترابایتی معمولی ظرفیتهای پرفروش این نوع محصولات بهشمار میروند و نیازهای طیف وسیعی از کاربران نیز پوشش میدهند. اکسترنالهای معمولی با ابعاد کوچک خود تا ظرفیت ۶ ترابایت نیز در بازار موجود هستند.
امروزه، هارد اکسترنال دسکتاپ تا ظرفیتهای بسیار زیاد مانند ۴۰ ترابایت نیز دردسترس هستند و ظرفیتهای ۶ و ۱۰ و ۱۴ ترابایت نیز ظرفیتهای محبوب این حافظهها محسوب میشوند. فراموش نکنید پیش از هرگونه تصمیم برای خرید حافظه، ابتدا ظرفیت موردنیاز را در ذهن خود برگزینید و سپس انتخاب را آغاز کنید.
سرعت
سرعت چرخش دیسک تقریبا در تمام مدلهای معمولی هارد اکسترنال ۵،۴۰۰ دوربردقیقه است و مدلهای آرشیوی بهدلیل ساختار فنی خود هم در مدلهای ۵،۴۰۰ و هم ۷،۲۰۰ دوربردقیقه عرضه میشوند. مدلهای ۷،۲۰۰ دوربردقیقه تقریبا ۳۳ درصد سریعتر از نمونههای ۵،۴۰۰ هستند و سرعت انتقال داده ازطریق درگاه USB 3.1 نسل یک در آنها بین ۱۵۰ تا ۱۹۰ مگابایت نیز خواهد بود. مدلهای مرسوم ۵،۴۰۰ دوربردقیقه سرعتی بین ۱۰۰ تا ۱۴۰ مگابایتبرثانیه را ارائه میکنند.
نکتهی مهمی که در مسئلهی هاردهای اکسترنال بیشتر از سرعت چرخش اهمیت دارد، ارتباط آن با رایانه است. یعنی اگر شما یک هارد اکسترنال با پشتیبانی از USB 3.0 را به درگاه USB 2.0 متصل کنید سرعت شما به مراتب کمتر از آنچه که انتظار دارید خواهد بود. پس پیش از خرید حتما به نوع درگاههای کامپیوتر و حافظه دقت کنید. درگاه USB 3.0 و خانواده نسل اول USB 3.1 و USB 3.2 از نظر سرعت یکسان هستند و حداکثر ۵ گیگابیتبرثانیه سرعت انتقال را ارائه خواهد داد. لطفا برای آشنایی بیشتر با تفاوتهای انواع درگاه USB مقاله «USB چیست؟» را مطالعه کنید.
USB 2.0 حداکثر ۴۸۰ مگابیتبرثانیه را انتقال خواهد داد؛ بدینمعنی که هارددیسکی که قابلیت ۱۰۰ تا ۲۰۰ مگابایتبرثانیه را دارد، با اتصال به این درگاه سرعتی بیشتر از ۶۰ مگابایتبرثانیه را تجربه نخواهد کرد. اتصال تاندربولت و USB نوع C دیگر راههای ارتباطی بین حافظههای SSD و هارد اکسترنال و کامپیوتر هستند. نمونههای بیسیم نیز در بازار یافت میشوند؛ اما تنوع مدل در آنها بسیار کمتر است.
مقاومت و طراحی
هارددیسکها حتی در بهترین مدلها حین کار به تکانخوردن حساس هستند؛ بنابراین، از ضدضربهبودن در هارددیسکهای اکسترنال عموما بهمعنی محافظت از دادهها در تکانها و زمینخوردنهایی است که در آن حافظه به کامپیوتر متصل نیست. استانداردهای مختلفی در این بخش وجود دارد؛ مانند مقاومت دربرابر افتادن از ارتفاع ۱/۵ متری، گواهی IP68 برای ضدآببودن کامل و… که همگی را پیش از خرید باید بررسی کنید. هارددیسکهای اکسترنال ضدضربه و ضدآب عموما کمی بزرگتر از نمونههای مشابه ساده خود هستند.
هاردهای اکسترنال آرشیوی عموما ابعاد بسیار بزرگتری دارند؛ درصورتیکه دیگر اکسترنالها را حتی در جیب نیز میتوان جا داد و بهراحتی حمل کرد. اگر نگران گمشدن کابل اتصال هستید برخی مدلها محفظهای برای اتصال آن به حافظه در نظر گرفتهاند.
قابلیتهای دیگر
حسگر اثرانگشت و دیگر ویژگیهای امنیتی و تنوع درگاه در هاردهای آرشیو یا حتی جنس بدنه و نورپردازی ازجمله ویژگیهای هستند که حافظههای اکسترنال از اهمیت کمتری برای کاربران معمولی برخوردار است؛ بااینحال، عدهای بهدنبال آن خواهند بود.
هارد اکسترنال برای چه کسانی نیاز است؟ اگر برای ذخیرهی فایلهایی که روزانه از آن استفاده نمیکنید (مانند آرشیو فیلمها و…) فضای کافی ندارید، حافظهی اکسترنال گزینهی مناسبی برای شما خواهد بود. همچنین، اگر اطلاعات زیادی را همیشه باید همراه داشته باشید، هارد اکسترنال حلال مشکل شما خواهد بود. هارد اکسترنال را میتوان برای افزایش ظرفیت کنسولهای بازی نیز استفاده کرد؛ ولی دیگر نمیتوان همزمان برای ذخیرهی اطلاعات دیگری از آن استفاده کرد.
اگر هزینه برایتان مهم نیست، SSDهای اکسترنال سرعت بیشتری ارائه میکنند. اگر هارددیسک ۲/۵ اینچی اضافی دارید، قابهای مرسوم برای تبدیل آن به حافظهی اکسترنال انتخاب هوشمندانهای است. این قابها درحقیقت مبدل SATA به USB هستند. وسترن دیجیتال، ADATA، سیگیت، سلیکون پاور، اپیسر و لسی، تنها برخی از بازیگران مهم بازار حافظههای اکسترنال در بازار کشورمان هستند.
بهترین هارد اکسترنال ها با قیمت و ابعاد مناسب
این دسته از هارد اکسترنالها که بخش مهمی از بازار را تشکیل میدهند، با طراحی نسبتا ساده و ابعاد مناسبشان، گزینهی مناسبی برای حمل روزانه هستند و کاربریهای عادی را بهخوبی پوشش میدهند. در این دسته، از ضدآببودن و طراحی خاص و البته هزینهی اضافی برای آنها خبری نیست. وسترن دیجیتال با محصولات سری My Passport و Element و سیگیت با سری Expansion از گذشته تا امروز، جایگاه مناسبی در بازار کشورمان داشتهاند. تمام حافظههای اکسترنال این رده از نوع ۲/۵ اینچی و با سرعت چرخش ۵،۴۰۰ دوربردقیقه هستند.
وسترن دیجیتال My Passport
طراحی مینیمال و ابعاد مناسب و عرضه در ظرفیتهای ۱، ۲، ۴ و ۵ ترابایت گزینهی مناسبی برای کاربرانی است که بهدنبال هارددیسک اکسترنال خوشاندازه از برندی معتبر میگردند. در این هارددیسک، از مقاومت دربرابر ضربه خبری نیست. وزن مدلهای ۱ و ۲ ترابایتی، تنها ۱۲۰ گرم و وزن مدلهای دیگر ۲۱۰ گرم است. در این حافظه، وسترن از درگاه Micro USB B استفاده کرده است و سرعت نوشتن و خواندن در آن، درصورت اتصال به درگاه USB 3.0 بین ۱۰۰ تا ۱۳۰ مگابایت خواهد بود.
وسترن دیجیتال Element
دیگر هارد اکسترنال اقتصادی و اندازهمناسب وسترن در بازار کشورمان، محصولات سری Element هستند که در ۵ ظرفیت ۱ تا ۵ ترابایت عرضه میشوند. این هارد همانند برادرش، دربرابر ضربه مقاوم نیست و ازنظر وزن و سرعت انتقال اطلاعات، تفاوت چندان محسوسی با مای پاسپورت ندارد.
سیگیت Expansion
ابعاد مناسب و وزن ۱۷۰ و ۲۳۰ گرمی در مدلهای مختلف و عرضه در ۵ ظرفیت ۱ تا ۵ ترابایت ازجمله ویژگیهای این حافظه بهشمار میرود. این هارد اکسترنال فقط در رنگ مشکی روانهی بازار شده است و سیگیت از درگاه Micro USB B در این حافظه استفاده کرده است و طبق انتظار، از درگاه USB 3.0 نیز پشتیبانی میکند.
بهترین هارد اکسترنال های با تمرکز بر طراحی و مقاومت
این دسته از هاردهای اکسترنال محبوبیت زیاد در بازار یافتهاند و عموما وزن و ابعاد و حتی قیمت بیشتری از دستهی پیشین دارند. ضدآب و ضدضربه بودن این حافظهها فقط در زمانی است که حافظه در کار نباشد؛ اما برخی از محصولات این دسته بهدلیل سیستم ضدارتعاش خود درمقایسهبا دستهی قبل دربرابر تکانهای در حال کار نیز ممکن است مقاومتر باشند. طراحی اسپرتتر و تنوع در این دسته از محصولات زیاد است؛ بنابراین، اگر کمی افزایش قیمت برایتان مهم نیست و بهدنبال هاردهای مقاومتر هستید، به محصولات این دسته نگاهی بیندازید.
ایدیتا HD770G
HD770G هارددیسک ضدآب و ضدضربهی جدید ADATA است که با وزن ۲۷۰ گرمی، در دو ظرفیت ۱ و ۲ ترابایت روانهی بازار شده است. این هارددیسک با چراغهای LED و ظاهر امروزی خود گزینهی مناسبی برای گیمرها خواهد بود. بازشدن سادهی پوشش درگاهها، مقاومت دربرابر نفوذ آب تا عمق دومتری، استانداردهای ضدشوک و فقدان محلی برای اتصال کابل ازجمله ویژگیهای این هارددیسک بهشمار میرود.
HD770G در دو رنگ قرمز و مشکی عرضه میشود و کاربر کنترلی روی نورپردازی روی آن ندارد. ایدیتا از درگاه Micro USB B در این حافظه ذخیرهسازی استفاده کرده است.
اپیسر AC731
اپیسر AC731 محصولی ضدآب و ضدضربه با طراحی غیراسپرت است و باتوجهبه وزن ۲۳۸ گرمیاش، ابعاد مناسبی نیز دارد. همانطورکه در «بررسی هارد اکسترنال AC731» اشاره کردیم، این حافظه گواهی IP68 دارد و حداکثر سرعت خواندن ۱۴۰ مگابایتبرثانیه را ارائه میکند. این حافظه را به کسانی توصیه میکنیم که بهدنبال حافظهای با ظاهر رسمی و ضدضربه هستند.
اپیسر از درگاه USB Type A در این دستگاه بهره گرفته است و حفاظت از اطلاعات در افتادن از ارتفاع ۱/۲ متری را تضمین میکند. این هارددیسک فقط در رنگ مشکی و دو ظرفیت ۱ و ۲ ترابایت عرضه شده است.
ایدیتا HD720
HD720 یکی از هارددیسکهای محبوب ایدیتا در بازار کشورمان محسوب میشود. وزن ۲۳۲ گرمی مدلهای ۱ و ۲ ترابایتی، گیرهی اتصال کابل، ضدآب (گواهی IP68) و ضدضربه بودن ازجمله ویژگیهای این هارددیسک محسوب میشود. ایدیتا از دیسکهای سیگیت در این محصول بهره گرفته است و سرعت خواندن و نوشتن ترتیبی آن با استفاده از درگاه USB 3.0 به ۱۴۰ مگابایتبرثانیه نیز میرسد. استفاده از چراغ الایدی برای نمایش فعالیت هارد و خطاها ازجمله نکات مثبت این هارد است.
سلیکون پاور Armur A75
سلیکون پاور نیز یکی از بازیگران مهم در عرصهی هاردهای اکسترنال است و آرمور ای ۷۵ این شرکت با طراحی شکیل و بدنهی آلومینیومی و مقاومت دربرابر ضربه، یکی محصولات زیبای این رده محسوب میشود. A75 در دو ظرفیت ۱ و ۲ ترابایت عرضه میشود و از درگاه USB Type C در آن استفاده شده است. این یعنی میتوانید بهراحتی از کابلهای گوشی خود نیز برای اتصال این حافظه به کامپیوتر خود استفاده کنید. وزن ۱۶۹ گرمی و ابعاد این هارددیسک کاملا مناسب ارزیابی میشود.
بهترین هارد اکسترنال های دسکتاپ یا آرشیو
در این بخش، هاردهای اکسترنال محبوب و برتر دسکتاپی را معرفی خواهیم کرد. در این نوع هارددیسکها، عرضه در ظرفیتهای حجیم، نیازمندی به آداپتور، تنوع درگاهها و پشتیبانی از REID دیده میشود. این هارددیسکها مانند محصولات پیشین چندان قابلحمل نیستند؛ بههمیندلیل، دسکتاپ نامیده میشوند. سیگیت، وسترن دیجیتال، لسی و ایدیتا بازیگران مهم این رده از هاردها در جهان و کشورمان هستند. همانطورکه پیشتر نیز گفته شد، این حافظهها از هاردهای ۳/۵ اینچی دسکتاپی استفاده میکنند.
وسترن دیجیتال My Book Desktop
مایبوک در ردهی خود، یکی از محصولات خوشقیمت محسوب میشود. سرعت خواندن و نوشتن ترتیبی بین ۱۸۰ تا ۲۰۰ مگابایتبرثانیه، پشتیبانی پیشفرض از exFAT، عرضه در ۷ ظرفیت از ۳ تا ۱۴ ترابایت بخشی از ویژگیهای این هارد اکسترنال است. وسترن از هارد ۳/۵ اینچی با سرعت چرخش ۵،۴۰۰ دوربردقیقه در این محصول استفاده کرده است. در پشت این محصول، تنها یک خروجی برای تبادل اطلاعات بهچشم میخورد.
سیگیت Backup Plus Hub
بکاپپلاس هاب سیگیت بهدلیل داشتن دو درگاه USB در جلو خود، پسوند Hub را بهخود گرفته است. ازنظر عملکرد، طبق ادعای سایت سازنده، تفاوتی بین این مدل با مدل Expansion Desktop وجود ندارد و در شرایط ایدئال هر دو در آزمایشهای ترتیبی، میتوانند به سرعتی بین ۱۸۰ تا ۱۹۰ مگابایتبرثانیه برسند. این حافظه در ۶ ظرفیت ۴ تا ۱۶ ترابایت عرضه شده است.
ایدیتا HM900
سری HM در سبد محصولات ایدیتا دیگر اکسترنالهای دسکتاپی شناختهشده در بازار کشورمان هستند. ازنظر وزن و ابعاد، اچام ۹۰۰ گزینهی مناسبتری محسوب میشود؛ اما تنها میتوانید مدلهای ۳ و ۴ و ۶ ترابایتی آن را سفارش دهید. ازنظر سرعت و پایداری انتقال اطلاعات، با گزینهی تقریبا مشابه نمونههای همقیمت سیگیت و وسترن دیجیتال روبهرو هستیم.
لسی d2 Proffesional
لسی دی ۲ پروفشنال هارد اکسترنال گرانقیمتتر از نمونههای نام برده شده است و با سرعت چرخش ۷،۲۰۰ دوری و درگاه USB نوع C رسیدن به سرعت انتقال ۲۴۰ تا ۲۵۰ مگابایتبرثانیه را ممکن میسازد. لسی از هارددیسکهای ۳/۵ اینچی انترپرایز سیگیت در این حافظه بهره گرفته است. بدنهی فلزی و عرضه در ظرفیتهای متنوع از ۴ تا ۱۶ ترابایت ازجمله ویژگیهای این محصول لسی بهشمار میرود.
بهترین SSDهای اکسترنال
SSD اکسترنال انواع مختلفی دارد؛ اما ازنظر قیمت، حرفی برای گفتن درمقابل هاردهای اکسترنال ندارند؛ اما سرعت بیشتر (بین ۲ تا ۳ برابر هارددیسک) در مدلهای معمولی درمقایسهبا هارد اکسترنال گاهی برای کاربران وسوسهکننده است. قیمت SSDهای اکسترنال معمولی بسته به مدل بین ۱ تا ۱/۵ برابر SSDهای SATA مرسوم بازار و قیمت نمونههای پرسرعتتر نیز گاه تقریبا تا ۲ برابر نمونهی اینترنال مشابه است. سه محصول زیر گزینههای محبوب از سه بازهی قیمتی و عملکردی هستند:
ایدیتا XPG SD700X: مبتنیبر TLC NAND، ضدآب و ضدضربه یا حداکثر سرعت خواندن و نوشتن حدود ۴۰۰ مگابایتبرثانیه و گزینهای ارزان در این رده محصول
سیلیکون پاور Bolt B75: بدنهی آلومینیومی، دارای درگاه USB نوع C و حداکثر سرعت خواندن و نوشتن حدود ۴۰۰ مگابایتبرثانیه
پیانوای Pro Elite: بدنهی فلزی مقاوم، مبتنیبر TLC NAND، دارای درگاه USB نوع C و دستیبانی به سرعتی بین ۸۰۰ تا ۹۰۰ مگابابیتبرثانیه در اتصال به USB 3.1 Gen 2
منبع: زومیت