کمیته رکن چهارم – در شرایطی که فیسبوک از برنامههای خود برای عرضه عینکهای واقعیت افزوده آریا خبر دادهاست، کارشناسان امنیتی در مورد نقض حریم شخصی کاربران با این عینکها هشدار میدهند.
فیسبوک مدعی است از این اطلاعات برای بهینهسازی نحوه ارائه خدمات با استفاده از فناوری واقعیت افزوده استفاده خواهد کرد، اما سابقه بد این شرکت در زمینه مدیریت اطلاعات خصوصی کاربران باعث شده تا چندان اعتمادی به آن وجود نداشته باشد. بهخصوص که فیسبوک بارها اطلاعات خصوصی کاربرانش را در اختیار شرکتهای ثالث قرار داده است.
در یکی از این پروندهها یکی از شرکتهای همکار فیسبوک موسوم به کمبریج آنالیتیکا اطلاعات بیش از ۸۶ میلیون کاربر فیسبوک را برای بررسی میزان محبوبیت دونالد ترامپ در جریان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶ آمریکا مورد بهرهبرداری قرار داد. افشای این موضوع به تعطیلی این شرکت و انتقاد شدید از فیسبوک منجر شد.
عینک آریا به فیسبوک امکان میدهد تا در زندگی روزانه هر فرد بهطور لحظهبهلحظه حضور داشته باشد و حالات چهره و احساسات هر فرد را بهطور لحظهبهلحظه ردگیری کند. اطلاعاتی که به این شیوه جمعآوری میشوند نه فقط برای نمایش تبلیغات مرتبط با سلایق و علایق هر فرد به کار میروند، بلکه میتوانند تمامی جنبههای زندگی هر شخص را تحت کنترل فیسبوک درآورند.
ردگیری حرکات چشم کاربران عینک واقعیت افزوده آریا به فیسبوک امکان میدهد از تفکرات و احساسات هر شخص مطلع شود و درنهایت بینش و عقاید افراد را در هر لحظه درک کند. از همین طریق میتوان رفتار و احساسات اشخاص را هم پیشبینی کرد، لذا فیسبوک با عینک آریا میتواند آسیبپذیریهای احساسی افراد را شناسایی کند و در صورت لزوم از آنها برای پیشبرد اهداف تجاری و حرفهای خود سوءاستفاده کند.
فیسبوک میتواند از همین طریق استراتژیهایی را برای کنترل احساسات و رفتار افراد تبیین کند که آنها نتوانند در برابرشان مقاومت کنند. با توجه به سابقه همکاری فیسبوک با دولت و ارتش آمریکا برای جاسوسی از کاربران دسترسی به این حجم از اطلاعات در مورد هر فرد تبعات سیاسی و اقتصادی و اجتماعی ویرانگری خواهد داشت.