کمیته رکن چهارم – کلاهبرداری اینترنتی (Phishing) روشی برای جمعآوری و سرقت اطلاعات شخصی افراد با استفاده از ایمیلها و وبسایتهای پربازدید است. فیشینگ یکی از رایجترین حملات سایبری است که ممکن است برای همه افراد اتفاق بیفتد پس بهتر است به روز و هشیار باشید.
درست است که کلیک روی لینکهای کلاهبرداری بسیار وحشتآور است اما با انجام چند کار ساده میتوانید میزان آسیب و خسارت را به حداقل برسانید و از دادهها و دستگاه خود محافظت کنید.
اگر اطلاعات خود را در سایت مشکوکی وارد کردید، چه کاری باید انجام دهید؟
طبق گفته بخش فناوری اطلاعات دانشگاه شهر بوفالو واقع در نیویورک در حالت ایدئال شما نباید اطلاعات شخصی خود را در جایی وارد کنید و یا از سایتهای مشکوک چیزی دانلود کنید. در صورتی که اطلاعات خود را در جایی وارد کردید باید رمز عبور حساب خود را سریع تغییر دهید و اگر از همان رمز عبور در حسابهای دیگر استفاده میکنید آنها را نیز باید تغییر دهید.
اگر اطلاعات مربوط به امور مالی خود را وارد کردهاید باید با بانک مربوط تماس بگیرید و این اتفاق را گزارش دهید و صورتحساب خود را برای هرگونه سوءاستفاده مالی بررسی کنید. سوابق اعتباری خود را مسدود کنید تا از افتتاح حساب جدید جلوگیری شود و سایت رسمی بانک خود را در مورد اقدامات بعدی بررسی کنید و اگر پولی را به کلاهبردار منتقل کردهاید سریع به پلیس گزارش دهید.
چگونه حسابها و دستگاههای خود را ایمن کنیم؟
در صورت وارد کردن یا وارد نکردن اطلاعات، کاری که پس از کلیک روی لینکهای کلاهبرداری باید انجام دهید عبارت است از:
اینترنت خود را قطع کنید تا از انتشار هرگونه بدافزار به دستگاه شما جلوگیری شود.
با استفاده از ابزار جانبی مانند USB از دستگاه خود نسخه پشتیبان تهیه کنید تا مجبور نباشید مجدد به اینترنت وصل شوید.
در صورت داشتن آنتی ویروس دستگاه خود را برای جستجوی بدافزار اسکن کنید و اگر تخصص لازم را در این زمینه ندارید بهتر است تا از یک متخصص کمک بگیرید.
اطلاعات کاربری خود را در تمام حسابهای خود تغییر دهید و در صورت امکان احراز هویت دو مرحلهای را فعال کنید.
کریستوفر دیگاتا مدیر خدمات فناوری اطلاعات G/O Media میگوید: پس از اسکن اگر هیچ بدافزاری پیدا نکردید، میتوانید مجدد به اینترنت وصل شوید و رمزهای عبور خود را تغییر دهید و احراز هویت دو مرحلهای را انجام دهید. بهتر است قبل از اتصال مجدد با یک متخصص فناوری اطلاعات مشورت کنید و وقایع را برای او شرح دهید.
پس از انجام اقدامات احتیاطی پس از کلیک روی لینک مشکوک فراموش نکنید که بهتر است اقداماتی نیز برای جلوگیری از تکرار این اتفاق انجام دهید. مثلا مدتی را صرف یادگیری انواع مختلف کلاهبرداری اینترنتی کنید و سواد فناوری خود را افزایش دهید تا بتوانید کلاهبرداری را تشخیص دهید و اقدام به موقع انجام دهید. این را بدانید که کلاهبردان آرام نمینشینند پس شما نیز ساکت ننشینید و کاری کنید.
منبع: ۵۵ آنلاین