کمیته رکن چهارم – محققان گوگل هشدار دادهاند که با پیشرفتهترشدن دستیارهای هوش مصنوعی، احتمال وابستگی احساسی کاربران به آنها وجود دارد.
محققان گوگل میگویند با وجودی که دستیارهای هوش مصنوعی ابزارهایی مفید و کاربردی هستند، اما میتوانند کاربران را از نظر عاطفی بیش از حد به خود وابسته کنند. این وابستگی عاطفی میتواند پیامدهای اجتماعی منفی بهدنبال داشته باشد.
دستیارهای هوش مصنوعی این روزها بیشازپیش درحال توسعه هستند و تقریباً در تمامی پلتفرمها به ابزاری کاربرپسند تبدیل شدهاند. با این شرایط، محققان گوگل در مقالهای در مورد استفاده بیش از حد از آنها و وابستگی عاطفی کاربران نسبت به چنین ابزارهایی هشدار میدهند.
کاربران در معرض وابستگی عاطفی به هوش مصنوعی قرار دارند
براساس مقاله جدید آزمایشگاه تحقیقاتی DeepMind گوگل، دستیاران هوش مصنوعی پیشرفته و شخصیسازیشده مزایای بالقوه زیادی بههمراه دارند و میتوانند تغییراتی همهجانبه در زندگی ما ایجاد کنند. این ابزارها میتوانند وضعیت کار، آموزش و فعالیتهای خلاقانه و همچنین نحوه برقراری ارتباط ما را تغییر دهند. محققان این مطالعه میگویند اگر توسعه هوش مصنوعی بدون برنامهریزی مدبرانه باشد، میتواند به یک شمشیر دولبه تبدیل شود.
این مقاله میگوید: «این ابزارهای غیرطبیعی (مصنوعی) حتی ممکن است محبتی خیالی و رویکردی عاشقانه نسبت به کاربر ابراز کنند. چنین وضعیتهایی میتواند پایه و اساس ایجاد وابستگی عاطفی طولانیمدت به هوش مصنوعی را برای کاربران ایجاد کنند.»
در صورت عدم کنترل این ارتباط، استقلال کاربر ممکن است تحتالشعاع قرار گیرد و روی روابط اجتماعی وی تأثیرگذار باشد. هوش مصنوعی حتی میتواند جایگزین تعامل انسانی شود.
این خطرات، صرفاً موضوعاتی نظری نیستند. حتی زمانی که هوش مصنوعی در حد یک چتبات باشد نیز میتواند روی کاربر تأثیر بگذارد. در سال ۲۰۲۳ کاربر پس از چت طولانی با چتبات متقاعد شده بود که خودکشی کند.
«ایسون گابریل»، دانشمند محقق در تیم تحقیقاتی DeepMind و یکی از نویسندگان مقاله در توییتی هشدار داد که انواع دستیار شخصی و دستیارهای شبیه انسان، بهصورت فزایندهای برخی موضوعات در مورد انسانشناسی، حریم خصوصی، اعتماد و روابط مناسب را مطرح میکنند. او معتقد است که باید با دقت بیشتری به حوزههای اجتماعی و هوش مصنوعی توجه کرد.
منبع : دیجیاتو