کمیته رکن چهارم – اپلیکیشنهای پیامرسان در سالهای اخیر محبوبیت زیادی کسب کرده و جزء جداییناپذیر زندگی امروز شدهاند. در همین حال، بررسی سازمان عفو بینالملل (Amnesty) در مورد حریمخصوصی و امنیت سایبری پیامرسانها، نتایج جالبی به همراه داشته است.
به گزارش کمیته رکن چهارم،این تحقیق بر روی ۱۱ پیامرسان محبوب جهان شامل پیامرسان فیسبوک، واتساپ، اسنپچت، اسکایپ، تلگرام و وایبر، انجام گرفت. این اپلیکیشنها بر مبنای نوع رمزنگاری و مقیاسهای امنیتی و همچنین رضایت کاربران از امنیت آنها نسبت به دخالتهای دولتی، رتبهبندی شدند.
درحالیکه اسنپچت (Snapchat) پیامها و تصاویر ارسالی را تنها پس از چند ثانیه بهطور خودکار حذف میکند، در این بررسی از ۱۰۰ نمره، تنها ۲۶ امتیاز کسب کرد. پیامرسانهای بلکبری با ۲۰ امتیاز و ویچت (Wechat) با صفر امتیاز، در پایینترین رتبه قرار گرفتند.
شریف الساید (Sharif Elsayed)، مسئول تیم حقوق بشر و فناوری امنستی میگوید: «اگر تصور میکنید خدمات پیامرسان خصوصی هستند، در اشتباه هستید. حقیقت این است که جامعهی ما هر روز با حملات جدیدی از جانب مجرمان سایبری و جاسوسان دولتی درگیر است. بهطور خاص، جوانان بیشتر در معرض خطر قرار دارند، زیرا تصاویر و اطلاعات خصوصی زیادی را از این طریق باهم در میان میگذارند.»
این گزارش ادعا میکند، اسکایپ از روش رمزنگاری ضعیفی استفاده میکند و تنها امتیاز ۴۰ را برای آن درنظر گرفتهاند. امنستی اثبات کرده که این اپلیکیشنها از رمزنگاری نقطهبهنقطه استفاده نمیکنند.
این درحالی است که پیامرسان فیسبوک با کسب ۷۳ امتیاز، بالاترین رتبه ازنظر امنیتی را کسب کرده است. بستر نرمافزاری فیسبوک و واتساپ هماکنون بالاترین رتبهی امنیتی را به خود اختصاص داده است.
امنستی اعلام کرد: «فیسبوک، در بین ۱۱ شرکت موردبررسی بالاترین رتبه را ازنظر امنیت روش رمزنگاری در مقابل تهدیدات ضد حقوق بشر و حریمخصوصی کسب کرده است.»
البته اپلیکیشن فیسبوک تنها در حالت secret conversation خود از رمزنگاری نقطهبهنقطه استفاده میکند و در حالت عادی رمزنگاری ضعیفتری دارد؛ گرچه واتساپ، بهطور پیشفرض از رمزنگاری نقطهبهنقطه استفاده میکند.
همچنین، اپلیکیشنهای iMessage و Facetime در iOS اپل نیز در این بررسی امتیاز ۶۷ را کسب کردهاند. طبق گزارش امنستی، به تلگرام امتیاز ۶۷ داده شده است.
منبع:رسانه خبری امنیت اطلاعات