کمیته رکن چهارم – صنعت فناوری چین بار دیگر خبر ساز شده و این بار نوبت به استفاده مخفیانه از ابزارهای پیشرفته برای نظارت بر اقلیت مسلمان این کشور رسیده است.
مقامات پکن با استفاده از سیستم گسترده و مخفیانهای از سامانههای تشخیص چهره، مشغول نظارت بر اقلیت اویغور و مسلمان در سراسر این کشور هستند. چالش اویغورها به همین مسئله محدود نمیشود و پکن پیشازاین هم بارها به دلیل رفتار نامناسب با این اقلیت ساکن «سینکیانگ» مورد انتقاد قرار گرفته است.
به گفته سازمان ملل حدود یک میلیون نفر از مسلمانان اویغور در کمپهای بازداشت نگهداری میشوند. از طرف دیگر چین اتهام بازداشت دستهجمعی در سین کیانگ را تکذیب و از آن به عنوان برپایی مراکز آموزشی برای مقابله با گسترش افراطگرایی دینی در این منطقه یاد کرده است.
روزنامه تایمز اما در گزارش جدیدی مدعی شده که فناوری تشخیص چهره چینیها که بهصورت گسترده در دهها هزار دوربین نظارتی پیاده شده، بهگونهای برنامهریزیشده که مسلمانان اویغور را بر اساس ظاهر شناسایی کرده و پروندهای از جابهجاییهای آنها در سراسر چین ایجاد کند. پلیس هم برای شناسایی این اقلیت در خارج از سین کیانگ و در شهرهای ثروتمندی نظیر هوانگژو و ونژو از هوش مصنوعی بهره میبرد.
برای مثال استان «شاآنشی» در مرکز این کشور که جمعیتی بالغبر ۳۷ میلیون نفر دارد، در پی پیادهسازی سیستمی برای دستهبندی شهروندان به اویغور و غیر اویغور بوده است.
بر اساس این گزارش یکی از شهرهای مرکزی چین تنها طی یک ماه ۵۰۰ هزار اسکن را برای شناسایی اویغورها از میان دیگر شهروندان ترتیب داده است. تایمز این رفتار را مصداق سوءاستفاده از هوش مصنوعی برای پیشداوری نژادی قلمداد کرده که قرار است بهصورت گستردهتر در سراسر چین پیادهسازی شود.