کمیته رکن چهارم – مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی جدید، شاخص آمادگی هوش مصنوعی دولت را با هدف توسعه و تنظیمگری این فناوری مورد بررسی قرار داده است. این گزارش به مقایسه جایگاه کشورها، از جمله ایران، در پذیرش و اجرای فناوریهای هوش مصنوعی در بخش دولتی و شناسایی زمینههای بهبود پرداخته است.
به گزارش کمیته رکن چهارم، در این گزارش با استناد به شاخصهای مؤسسه آکسفورد، ابعاد مختلفی همچون چارچوب سیاستی، زیرساخت، دسترسی به دادههای باکیفیت، سرمایه انسانی و ملاحظات اخلاقی در میزان آمادگی کشورها برای پذیرش هوش مصنوعی سنجیده شده است. طبق آمار، رتبه جهانی ایران در سال ۲۰۲۳، جایگاه ۹۴ بوده و ضعیفترین بخش آن به عدم وجود اسناد ملی مصوب در حوزه هوش مصنوعی بازمیگردد؛ امری که میتواند با تصویب سند ملی هوش مصنوعی به بهبود رتبه کشور کمک کند.
این گزارش همچنین اشاره دارد که با وجود تلاشهای جدید، مانند تأسیس سازمان ملی هوش مصنوعی، هنوز ابهاماتی درباره وظایف و هماهنگی میان نهادهای حکومتی در سیاستگذاری و تنظیمگری این فناوری وجود دارد. مرکز پژوهشهای مجلس برای بهبود جایگاه کشور پیشنهادهایی از جمله شفافسازی نقش نهادها، تدوین برنامههای عملیاتی، توجه به ملاحظات اخلاقی و توسعه زیرساختها ارائه کرده است تا ایران بتواند به اهداف چشمانداز خود در حوزه هوش مصنوعی دست یابد.