اینترنت اشیا به صورت روزافزون در حال تبدیل شدن به یکی از اصلی ترین موضوعات فناوری بوده و تحولات گسترده ای را در زمینه های مختلف و زندگی مردم ایجاد کرده است.
دانشمندان پیش بینی می کنند، اینترنت اشیا به زودی به اینترنت همه چیز (IoE) تغییر ماهیت می دهد و تا سال ۲۰۲۰ بیش از ۵۰ میلیارد دستگاه به اینترنت متصل خواهند شد.
اصطلاح اینترنت اشیا اولین بار توسط کوین آشتون (Kevin Ashton) در سال ۱۹۹۹ مطرح شد و به ابزارهایی مانند حسگرها، تلفن های هوشمند، ساعت ها، دستبند، خودرو، خانه و ابزارهای پوشیدنی اشاره دارد که داده ها را جمع آوری و در بستر اینترنت ارسال می کنند تا خدمات هوشمندانه تری را ارائه بدهند.
یکی از سؤالاتی که بسیاری از افراد آن را مطرح می کنند تأثیر اینترنت اشیا در آموزش، ایجاد مدارس هوشمند و بهبود کیفیت آموزش است.
شرکت های آموزش فناوری آمریکا در سال ۲۰۱۴، ۱٫۲ میلیارد دلار دریافت کردند و این بودجه در مجموع به ۴۸٫۳ میلیارد دلار رسید. این موضوع نشان می دهد این کشور کمتر از ۳ درصد را روی فناوری های آموزشی سرمایه گذاری کرده است.
از طرفی به نظر می رسد شرکت های زیادی به سرمایه گذاری در فناوری های آموزشی تمایل داشته باشند؛ زیرا بازدهی بسیار کمی برای آنها دارد. با وجود این شرکت هایی مانند آیبیام در سال ۲۰۱۷ اعلام کردند بودجه ای ۳ میلیارد دلاری را برای ۴ سال آینده به بستر آموزشی توسط اینترنت اشیا اختصاص می دهد.
اینترنت و آموزش الکترونیکی از گذشته نیز در مدارس کشورهایی مانند آمریکا حضور داشته است؛ اما اینترنت اشیا در مباحث آموزشی کاربردهای بسیاری دارد. همچنین به کمک این فناوری دسترسی به اطلاعات آموزشی بیشتر خواهد شد.
فناوری های هوشمند به دو شیوه روی تحصیلات تأثیر می گذراند:
- یادگیری سریع تر دانش آموزان: کودکان و نوجوانان با کمک ابزارهای هوشمند و وجود تعامل بیشتر، به شکل بهتری آموزش می بینند.
- معلم ها نیز به شکل مؤثرتری وظیفهی خود را انجام می دهند. برای مثال یک معلم روزانه ۱۲ تا ۱۴ ساعت باید وقت خود را صرف آموزشی، طراحی سؤال یا آماده سازی شیوه های آموزشی تازه برای درس های آینده کند؛ اما با کمک اینترنت اشیا و ابزارهای هوشمند این زمان کاسته شده و کیفیت مطالب افزایش می یابد.
محتوای دیجیتالی به شکل ساده تری بین معلمان اشتراک گذاشته می شوند و آنها می توانند با یکدیگر تبادل اطلاعات کرده، دانش و تجربیات خود را برای دیگران به نمایش بگذارند. همچنین سرعت آموزش افزایش می یابد؛ زیرا دیگر نیازی به نوشتن حرف به حرف مطالب روی تخته ی کلاس وجود ندارد. همچنین به سادگی می توانند مطالب ارائه شده را از طریق ابزارهای هوشمند به دست دانش آموزان برسانند. با وجود این به نظر می رسد هزینه ی تهیه ی تخته های هوشمند بسیار بالا باشد؛ اما پژوهشگران در تلاش هستند نمونه های با کیفیت تر و ارزان قیمت تری از آن را تولید کنند.
اینترنت اشیا در تحصیلات دانشگاهی
اینترنت اشیا می تواند دوره های آموزشی مختلفی از کودکستان تا کلاس ۱۲ را تحت تأثیر قرار دهد؛ اما شاید بیشترین تحول را بتوان در دانشگاه ها مشاهده کرد.
دانشجویان به صورت روزافزون کاغذ و دفتر را کنار گذاشته و به تبلت یا لپ تاپ روی می آورند. با توجه به این موضوع محصلان می توانند به حجم عظیمی از اطلاعات دسترسی داشته و از کیفیت آموزشی یکسانی در خانه و دانشگاه برخوردار باشند.
ویژگی بالا نه تنها امکان آموزش مؤثرتر را برای اساتید فراهم می کند؛ بلکه آنها دیگر نیازی به انجام کارهای معمول مانند توزیع جزوه ی کاغذی یا برگه ی امتحانی ندارند. ابزارهای اینترنت اشیا به اساتید امکان می دهد تا اطلاعات جمع آوری شده در فضای ابری را مطالعه کرده و وضعیت هر یک از دانشجویان را زیر نظر بگیرد تا بتواند اقدامات مورد نیاز را انجام دهد. در خارج از کلاس نیز ارتباط یاد شده ادامه داشته و امکان تعامل بین استاد و دانشجو همچنان وجود دارد.
آینده ی تحصیلات
۷۳ درصد از نوجوانان آمریکایی از سال ۲۰۱۵، به تلفن های هوشمند دسترسی دارند. همچنین تقریباً همه ی مدارس دولتی نیز به اینترنت مجهز شده اند. به علاوه ۷۰ درصد مدارس راهنمایی و ۷۵ درصد دبیرستان ها از لپ تاپ برای مقاصد آموزشی استفاده می کنند. از طرفی گزارش هایی وجود دارد که نشان می دهند ۶۹ درصد دانش آموزان علاقه دارند از ابزارهای هوشمند خود در کلاس های درس استفاده کرده و وظایفی مانند یادداشت برداری را به صورت خودکار انجام دهند.
به علاوه به نظر می رسد به کارگیری تجهیزات هوشمند باعث کاهش هزینه های خواهد شد. برای نمونه مدارس یکی از ایالت های آمریکا به علت استفاده از یک سامانه ی مدیریت تحت وب سالانه ۱۲۸ هزار دلار صرفه جویی می کنند. از طرفی هوشمند سازی مدارسی که حتی از زیرساخت های قدیمی بهره می برند با به کارگیری حسگرهای هوشمند امکان پذیر است.
تخته های هوشمند
تابلوهای هوشمند تفاوت بسیاری با تخته های معمولی دارند. این تابلوها امکان نمایش تصاویر، متن، لینک و ویدئوها به شکل همزمان و ترکیبی را فراهم می کند. امکان به اشتراک گذاری سریع تر مطالب و نظارت روی فعالیت دانش آموزان نیز به شکل بهتری وجود دارد.
یادگیری تعاملی:
آموزش عصر حاضر به نمایش تصاویر و متن یا ترکیبی از آنها محدود نمی شود؛ بلکه بیشتر کتاب ها و جزوات حال حاضر به وبگاه هایی متصل هستند که محتویاتی تصویری، ویدئویی و مواد آموزشی بیشتری را در اختیار محصل قرار می دهند. در نتیجه درک دانش آموز از مباحت افزایش می یابد.
تلفن ها و تبلت های هوشمند
تلفن ها و تبلت های هوشمند دانش آموزی یا دارای برنامه های آموزشی، قدرت یادگیری را افزایش می دهد. دانش آموزان می توانند به محتوای گرافیکی و سه بعدی جذاب دسترسی داشته یا حتی در قالب بازی مطالب را فرابگیرند. از طرفی نظارت روی آنها به شکل بهتری انجام می شود.
استفاده از کتاب های الکترونیکی
دانش آموزان می توانند ده ها یا صدها کتاب الکترونیکی را همواره با خود همراه داشته و در هر زمانی که مایل بودند به مطالعه ی آن بپردازند. در نتیجه از منابع بسیار بیشتری برخوردار هستند.
تحول در ارتباطات
فناوری های جدید، شیوه های ارتباطی جدیدی را برای دانش آموزان و معلمان فراهم می کند.
درهای هوشمند
هوشمند سازی درهای مدارس امکان مدیریت بهتر آنها را در قالب یک سامانه ی مرکزی فراهم می کند. برای مثال در زمان وقوع حوادثی مانند آتش سوزی با قفل کردن درها امکان سرایت آن به دیگر مناطق مدرسه یا حضور دانش آموزان در مناطق خطرناک و ممنوعه جلوگیری به عمل می آید. همچنین امنیت کودکان و نوجوان ها افزایش یافته و از ورود بازیگران بد به مدرسه خودداری می شود.
حسگر دما
با کمک حسگر دما می توان به صورت هوشمند دما را به گونه ای تنظیم کرد که دانش آموزان و معلمان در شاداب ترین حالت خود قرار داشته باشند.
شبکه های اجتماعی
می توان با راه اندازی یک شبکه ی اجتماعی مخصوص دانش آموزان در مدارس، سطح آموزش را افزایش و سطح سواد دیجیتال آنها را نیز بهبود بخشید.
اسباب بازی
امروزه اسباب بازی های متنوعی به وجود آمده اند که در بستر اینترنت اشیا فعالیت کرده و سعی دارند به شکلی جذاب تر، مواردی مانند برنامه نویسی، علم شیمی، ریاضی یا دیگر موارد را به کودکان آموزش بدهند.
منبع : سایبربان