کمیته رکن چهارم – سازمانهای مدافع حقوق بشر، نرمافزاری رایگان ساختهاند که قادر است برنامههای جاسوسی و مراقبتی موجود در کامپیوتر را شناسایی کند.
به گزارش کمیته رکن چهارم به نقل از افتانا (پایگاه خبری امنیت فناوری اطلاعات)، «دتکت Detekt» نام یک نرمافزار است که گروهی از سازمانهای مدافع حقوق مدنی و فعالان اینترنتی روز پنجشنبه ارایه کردهاند. سازمان عفو بینالملل دتکت را به عنوان نرمافزاری معرفی میکند که در کامپیوتر به دنبال رد نرمافزارهای شناخته شدهای میگردد که دولتها برای کنترل و جاسوسی از فعالان حقوق بشر و روزنامهنگاران در سراسر جهان به کار میگیرند. این سازمان دلیل انتشار این نرمافزار را نیاز به مقابله با تاثیر مهمی عنوان میکند که کنترل و جاسوسی بر حقوق بشر از جمله بر حق آزادی بیان میگذارد.
به گفته این سازمان مدافع حقوق بشر، فناوریهای جدید به دولتها امکان میدهد که نه تنها ایمیلها را بخوانند، بلکه بهوسیله دستگاههای کنترل از راه دور، میکروفن یا دوربین وب را بدون آن که کسی متوجه شود فعال کنند.
الکساندر ساندر، مدیر عامل شرکتی که با سازمان عفو بینالملل برای ساختن دتکت همکاری کرده، این نرمافزار را وسیله دیگری برای دفاع از خود معرفی میکند که با کمک آن میتوان به مقابله با خواست دولتها و حکومتها برای کنترل شهروندان پرداخت.
پیش از آغاز استفاده از نرمافزار باید کامپیوتر از اینترنت جدا شده باشد و چنانچه دتکت نرمافزاری برای جاسوسی کشف کرد، نباید پیش از آنکه این نرمافزار پاک شود کامپیوتر را دوباره به اینترنت وصل کرد.
در توضیح سازمان عفو بینالملل آمده است که “دتکت” خطاناپذیر نیست. به احتمال زیاد در برخی برنامههای جاسوسی تغییراتی داده خواهد شد تا دتکت نتواند آنها را شناسایی کند و همچنین ممکن است برنامههایی وجود داشته باشند که دتکت نتواند آنها را بشناسد.
منبع : افتانا